Її назва походить від латинського слова «fragaria vesca»

Скоро весна, а це означає, що зовсім скоро ми поринемо з головою у цю чудову пору року. Теплі вечори, передчуття літа і перший, найсмачніший урожай різноманітних овочів, фруктів і ягід.

ФГ «Еко Беррі»

Полуничні коктейлі та млинці зі свіжими ягодами займають верхні позиції в десертних меню кафе і ресторанів. І це не дивно, адже полуниця до середини XIX століття була справжньою розкішшю навіть на святковому столі. Зараз вона доступна майже цілий рік, хоча найкорисніша полуниця – це, звичайно ж, та, яка з’явилася на вашому столі у «свій» сезон.

Трішки історії або про те, що потрібно знати про полуницю

ФГ «Еко Беррі»

Її назва походить від латинського слова «fragaria vesca», що в перекладі означає «запашний», «ароматний».

Дика полуниця росла впродовж тисячоліть по всьому світу, в місцях зі сприятливим для неї температурним режимом. Однак смакові якості полуниці європейці по-справжньому оцінили лише у XVIII столітті.

Згідно з легендою, на початку XVIII століття французький офіцер займався шпигунством в чилійських горах, щоб не померти від голоду, він вирішив спробувати дрібні червоні ягідки, прекрасний аромат яких давно його приваблював. Відтак, саме завдяки цим ягодам він і вижив, а пізніше з великими труднощами доставив рослину на свою Батьківщину.

Частина ягід була передана Паризькому ботанічному саду. Там на сусідніх грядках росла суниця з Тихоокеанського узбережжя і з берегів Атлантики. Природа сама знає, як краще, тому дальше ці два види ягід схрестилися.Результат перевершив всі очікування: нова ягода (назвали її «садова суниця») затьмарила очі всім садівникам та кулінарам, адже перевершила всі відомі на той час види суниці

Вже через кілька років полуницю (а це була саме вона) майже кожен день подавали до королівського столу.

ФГ «Еко Беррі»

Корисні властивості

Полуниця – одна з найпопулярніших садивних культур. Це зумовлено не тільки її неповторними смаковими якостями, але і масою корисних властивостей.

Полуницю використовували в лікувальних цілях ще за часів Гіппократа. Ця ягода входить в п’ятірку лідерів за вмістом вітамінів і мінералів. У ній містяться залізо, магній, марганець, калій, мідь. Також в полуниці присутні фруктові цукри, вітаміни групи В і вітамін С, каротин, фолієва кислота, клітковина, органічні кислоти.

Полуниця – чудовий профілактичний засіб проти погіршення зору і сухості в очах. Також її унікальні лікувальні властивості використовують для усунення кишкових розладів, при порушеннях обміну речовин, запальних процесах. Полуницю рекомендують при анемії, виснаженні, для лікування артриту і ревматизму. Ягоди застосовують при шкірних висипаннях.

Вживати полуницю рекомендують людям, які хворіють на цукровий діабет – вона знижує рівень цукру в крові. Сік полуниці розчиняє камені в жовчних протоках. Включення в меню полуниці уповільнює зростання ракових клітин і служить відмінною профілактикою онкології.

Наявність в полуниці йоду заповнює його дефіцит в організмі. Зокрема, ягода дуже корисна людям похилого віку. Вона омолоджує організм, позитивно впливає на роботу головного мозку, покращує пам’ять, зупиняє старіння головного мозку і нормалізує роботу нервової системи.

Здоров‘я Вам! ФГ «Еко Беррі»!