Ягідна термінологія

Ягодою в ботаніці називають тип плоду, який має тоненьку шкірку, соковиту м’якоть і багато насіння всередині.

До ягід відносять полуницю, ожину, суницю, вишню, черешню і малину, плоди яких насправді не є ягодами

У побуті ми звикли називати ягодою будь-який дрібний плід з м’якушем (незалежно від його ботанічної класифікації типу плода). Саме тому до ягід зазвичай відносять полуницю, ожину, суницю, вишню, черешню і малину, плоди яких насправді не є ягодами.

За ботанічною класифікацією:

  • плід вишні, черешні — це кістянка;
  • плід малини й ожини — це складна кістянка;
  • плід полуниці та суниці — багатогорішок (суничина);
  • плід шовковиці — супліддя.

До справжніх ягід відносяться плоди:

  • смородини;
  • чорниці;
  • порічок;
  • лохини;
  • аґрусу;
  • винограду;
  • журавлини;
  • брусниці.


Вчені виділили окремий плід — гарбузину, який хоч і схожий на ягоду за будовою, однак має набагато твердішу оболонку і більшу кількість насіння

Ягоди бувають не лише дрібними: вони можуть бути і великого розміру. До них належать плоди томату, баклажана, ківі і навіть бананів. До прикладу, всередині бананів є невеличкі зернятка (особливо вони помітні в диких бананах).

За твердженням найвідомішого ботаніка України, популяризатора науки Олексія Коваленка, кавун не вважається ягодою з 1967 року. Саме тоді вчені виділили окремий плід — гарбузину, який хоч і схожий на ягоду за будовою, однак має набагато твердішу оболонку і більшу кількість насіння. Тож відтепер найбільшою ягодою вважається папайя.