Весняний догляд за кущами смородини

Сучасний сад важко уявити без чорної смородини. Ми цінуємо її за багатий зміст вітаміну С. Вважається, що саме він надає смородині кислинку. Однак це не так! Ягоди деяких сортів відрізняються надзвичайно насиченим та солодким смаком.

За час свого існування чорна смородина «еволюціонувала» від дикорослої рослини до популярної у дачників ягідної культури. Збалансований склад вітамінів в кілька разів перевершує аналогічний набір в інших ягодах і фруктах. Ефірні олії, що містяться в смородині, мають неповторний аромат, який господині різними способами «обіграють» при приготуванні джемів, варення, соку чи соусів. Смородину цінують за грамотний «набір» цукрів, пектинових речовин, органічних кислот і мінералів. Обробка смородини ранньою весною проводиться і для боротьби із захворюваннями, і для позбавлення від шкідників. Багато з них пробуджуються ще до того, як на кущі з’являться перші листочки. Це на руку садівникові, адже він може сміливо обприскувати кущ спеціалізованими препаратами, не боячись пошкодити ніжну зелень.

Щоб нанести шкоду шкідникам, а не самим собі, проводячи обробку ягідних кущів, потрібно дотримуватися ряду норм і правил:

 

  • Перед обприскуванням видаліть всі сухі і хворі гілки з куща, очистіть грунт під ним від опалого листя, прорихліть його.
  • Обробляйте кущ в березні-квітні. До першого «пробудження» рослин.
  • Не забудьте обприскати і грунт в пристовбурних колах (на відстані 50-60 см від кореня).
  • Проводьте обприскування в спеціальному одязі (халаті, головному уборі, рукавичках і респіраторі).
  • Виберіть для процедури ранок або вечір сухого безвітряного дня, коли в прогнозі погоди на найближчі 2-3 доби немає опадів.
  • Розводьте обраний препарат строго по інструкції.
  • На час обробки і наступні 12-24 години не підпускайте до ділянки дітей і домашніх вихованців.
  • Не зберігайте залишки розведеного препарату, а викидайте згідно з інструкцією.

Смородині, як і будь-якій рослині, потрібен догляд, але в порівнянні з іншими ягідниками він є набагато простішим, а ніж здається на перший погляд. Проведіть навесні кілька нескладних процедур і в кінці сезону оціните, наскільки ця культура може бути вдячною.

Обрізка смородини навесні

Якщо минулої осені ви не обрізали смородину, обов’язково зробіть це ранньою весною. Процедуру потрібно провести до набрякання бруньок, тобто в період, коли у чагарників ще не почалося «пробудження» після зимової сплячки. В першу чергу видаліть з пристовбурних кіл торішнє рослинне сміття, а потім виріжте всі засохлі, пошкоджені, слаборозвинені та уражені пагони.

Якщо минула зима не потішила снігом і грунт навесні не наповнився талими водами, то у весняний період потрібно приділити особливу увагу поливу смородини. Від спраги ягідник не зможе нормально розвиватися, рясно цвісти і дати гарний урожай. Особливо це стосується вологолюбної чорної смородини – червона і біла смородина стійкіше переносять посуху.

Якщо весна скупиться на дощі й грунт з приходом тепла швидко пересихає, потрібно ввести правило поливати смородину 2-3 рази на місяць.

Наївно вважати, що смородина, яка росте на одному місці багато років поспіль зможе самостійно десь роздобути для себе їжу. Без вашої підтримки ягідник буде голодувати та не знайде в собі сил на формування гідного врожаю.

Ранньою весною особливу увагу потрібно приділити азоту – цей макроелемент відповідає за активний ріст пагонів та листя, нормалізує обмінні процеси в тканинах рослин, впливає на якість й розмір врожаю. У період цвітіння й формування зав’язі у смородини трохи знижується потреба в азоті, але зростає необхідність в калії, фосфорі і мікроелементах.

Добитися гідної віддачі від смородини нескладно – ця культура дуже чуйна на увагу та турботу. Підтримайте ягідник навесні – він неодмінно віддячить вам щедрим урожаєм великих солодких ягід.