Стабільна та врожайна: чому в Україні смородина залишається нішевою ягодою

Географія виробництва смородини в світі найбільш локальна серед всього асортименту ягід, — розповідає аналітик асоціації «Ягідництво України» Марія Лакєєва. Так, за результатами 2018 року 89% всього валового збору припадає на три сусідні країни — Росію (60%), Україну (4%) та Польщу (25%). Ситуація в сегменті смородини залишається відносно стабільною як мінімум протягом останніх декількох років.

Щорічний світовий обсяг виробництва даної ягоди в світі складає близько 630-680 тис. т. Винятком став лише 2017 рік, коли через негативні погодні умови помітно впало виробництво у Росії та Україні. Тоді загальносвітовий валовий збір впав до десятирічного мінімуму — 539 тис. т.

Точну кількість насаджень підрахувати складно, оскільки значна частина смородини виробляється в невеличких домогосподарствах, що не враховуються офіційною статистикою.

В середньому щорічний урожай смородини складає близько 25 тис. т. За врожайністю смородини Україна — один зі світових лідерів (5,04 т/га).

Висока ціна на смородину зберігатиметься

Ціна на свіжу ягоду смородини цьогоріч буде високою — на рівні минулорічної, коли продукція високої якості реалізовувалась по 60-70 грн/кг, зазначає президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

«Насадження смородини в Україні зменшуються, суттєве скорочення відбулося декілька років тому. Зараз ми бачимо його наслідки — вартість буде не нижче минулорічної», — пояснює експерт.

На користь високої ціни свідчить не лише факт скорочення плантацій, а й фактор погодних умов. «Холодна весна, що змінилася екстремальною спекою, викликала стрес у рослин — кущі скидали частину урожаю. Тому точно можна сказати, що ягода буде в ціні», — додає Тарас Баштанник.

Ціну ягоди на переробку (переважно заморозку) поки що важко прогнозувати, оскільки велике значення має урожай смородини в Польщі.

Ця країна є лідером за постачанням замороженої смородини. Виробництво чорної смородини там настільки велике, що навіть за несприятливої погоди обсяг буде достатньо великим, щоб впливати на ціни.

Порічка менше реагує на температурні коливання, однак є більш вибагливою до клімату, при надмірній вологості на рослині починають розвиватися грибкові захворювання. За інформацією УПОА, порічка не так сильно постраждала від несприятливих умов, очікується гарний урожай.

Порічка не має особливих коливань щодо площі, в Україні вона була і залишається нішевою культурою, тому ціни на ягоду будуть стабільними, на рівні минулого року.