Про смородину: чорну, червону, білу

Вона містить в собі багато корисних елементів і не втрачає своєї популярності вже багато століть поспіль. Як і в давнину, так і сьогодні, садівники прагнуть виростити на своїх плантаціях відмінні смородинові кущі та зібрати з них багатий урожай смачної й ароматної ягоди.

Що у складі смородини?

Чорна смородина (як і всі ягоди) неймовірно багата вітамінами. Навіть цитрусам складно рівнятися з нею за кількістю вітаміну С. Вітаміни груп А, B, D, E, PP знаходяться в достатку. Що стосується кислот, то і їх більш ніж достатньо: яблучна, лимонна, бурштинова, саліцилова, перераховувати можна довго. Плюс до всього вище перерахованого, вона має в собі величезний набір корисних макро- і мікроелементів.

Про користь червоної смородини

Ягідки червоної смородини дуже корисні для кровоносної системи людини. Природа розумна і можливо не дарма зробила її забарвлення червоним.У маленьких плодах міститься такий унікальний елемент оксикумарин, який сприятливо впливає на згортання крові. Червона смородина чудово слугує й для профілактики інфаркту та атеросклерозу. Її плоди насичені пектинами, котрі допомагають виводити з організму шлаки та холестерин. Ягода є відмінним жарознижувальним та жовчогінним засобом.

Червону смородину варто вживати на регулярній основі й тим, хто хоче нормалізувати процес травлення, налагодити роботу серцево-судинної системи.

Як краще вживати плоди смородини?

Все просте – геніальне: зірвали з куща свіжу смородину, помили, набрали в жменю та поклали в рот. Щоб ласувати плодами круглорічно її варто заморозити. Це, мабуть, єдиний спосіб, котрий дозволяє зберегти її корисні речовини.


Про користь чорної смородини

Крім величезного набору вітамінів, в плодах чорної смородини міститься фолієва кислота, яка зменшує вплив радіації на організм людини і допомагає вивести шлаки та токсини. Ягоди незамінні при таких захворюваннях як, розлад кишечника, гіпертонія, хвороби печінки, анемія, туберкульоз.

Як найкраще ласувати чорною смородиною?

Варіантів багато, але найкраще в свіжому вигляді. На зиму можна робити соки, варення, джем чи желе. Не забувайте й про листя чорної смородини, які також корисні, як добавки до чаю, і як самостійний настій.

Про користь білої смородини

Біла смородина – натуральне джерело таких елементів, як залізо і калій. Вітаміну С в ній менше ніж в червоній і чорній смородині, але для серцево-судинної системи вона набагато корисніша. Недарма ж кажуть, що біла смородина для людей похилого віку, червона для дітей, а чорна для онуків. Ягода може похвалитися величезною кількістю у собі вітаміну А. Він несе відповідальність за зір, ось чому для людей похилого віку так важливо регулярно вживати білу смородину. Смородина білих сортів також перешкоджає розвитку онкологічних захворювань, що знову ж таки говорить про її безцінну користь для здоров’я людей старшого віку.

Як вживати смородину білих сортів?

Її найкраще зберігати в замороженому вигляді, адже саме ці плоди смородини містять в собі велику кількість кислот.

Смакуйте смородиною і будьте здорові!