На що потрібно звертати увагу, купуючи полуниці?

Критеріями якості полуниці є:

Колір

Природний колір ягід — яскраво-червоний. Він свідчить про те, що полуниця була вирощена без використання нітратів. Дуже темні бордові ягоди є або перезрілими, або ж їх «підфарбували». Полуниці з білим кінчиком — не дозрілі. Темні плями на поверхні — ознака обприскування хімічними речовинами.

Хвостик ягоди

Це ще один індикатор якості полуниці. Свіжі ягоди мають на ньому зелені та м’ясисті листочки.Також завдяки хвостику можна дізнатися, яка полуниця на смак. Якщо між листочками і ягодою є відстань, полуниця буде солодкою. Якщо листочки щільно прилягають — ознака ягоди з кислинкою. Полуниця без хвостика швидко псується.

Розмір

Існує думка, що величезні плоди містять нітрати, але це не завжди так. На розмір полуниці впливає сорт ягоди. Просто є полуниці великих і дрібних сортів. А ось якщо перед вами плоди надто ідеальні — пружні, рівні, з глянцевим блиском — швидше за все вони є обробленими.

Насіння свідчить про стиглість

Якщо насінинки опуклі, то полуниця, швидше за все, не дозріла. А якщо вони розташовані в «ямці» і далеко одна від одної, то ягідка стигла.

Запах

Аромат у стиглої полуниці сильний та приємний. Ягоди, які пахнуть невиразно, — недозрілі. А якщо аромату немає взагалі, полуниця, найімовірніше, вирощена з нітратами.

Зверніть також увагу на тару, в якій зберігалася полуниця до покупки. Якщо плоди обробляють, то вони не будуть виділяти сік. Натуральна полуниця залишає сліди соку на коробці, де зберігалася.


Якщо сік не утворився й після миття ягоди, необхідно бути обережними, оскільки швидше за все, перед вами оброблений продукт або генетично модифікований.

Отже, обираючи полуниці, пам’ятаємо, що:

  • ягоди мають бути сухими та без ознак гниття;
  • колір полуниці повинен бути яскравим і насиченим;
  • листочки навколо ягоди мають бути зеленими;
  • полуниця повинна бути пружною і трохи блискучою;
  • аромат полуниці має бути насиченим і «ягідним»;
  • ягоди повинні виділяти сік; пошкоджень або вм’ятин на полуниці не має бути.

Запідозрити надлишок нітратів (понад 100 мг/кг) можна в полуницях, якщо:

  • вони дуже тверді та темно-червоні;
  • при куштуванні виникає металевий присмак у роті;
  • вони не виділяють сік, навіть якщо зберігаються 3-4 дні і більше;
  • не мають аромату.

Проте, навіть натуральні ягоди не завжди є безпечними. Тому перед вживанням полуниці її потрібно ретельно мити, навіть якщо ягоди виглядають чистими. Це позбавить їх збудників хвороб та зменшить кількість пестицидів.

Уляна Супрун зазначає, що найкраща науково обґрунтована порада — залити ягоди водою з содою (10 г на 1 літр), залишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк.

Сподіваємося: поради експертів стануть вам у нагоді. Смакуйте якісну полуницю і будьте здорові!