Критеріями якості полуниці є:
Природний колір ягід — яскраво-червоний. Він свідчить про те, що полуниця була вирощена без використання нітратів. Дуже темні бордові ягоди є або перезрілими, або ж їх «підфарбували». Полуниці з білим кінчиком — не дозрілі. Темні плями на поверхні — ознака обприскування хімічними речовинами.
Це ще один індикатор якості полуниці. Свіжі ягоди мають на ньому зелені та м’ясисті листочки.Також завдяки хвостику можна дізнатися, яка полуниця на смак. Якщо між листочками і ягодою є відстань, полуниця буде солодкою. Якщо листочки щільно прилягають — ознака ягоди з кислинкою. Полуниця без хвостика швидко псується.
Існує думка, що величезні плоди містять нітрати, але це не завжди так. На розмір полуниці впливає сорт ягоди. Просто є полуниці великих і дрібних сортів. А ось якщо перед вами плоди надто ідеальні — пружні, рівні, з глянцевим блиском — швидше за все вони є обробленими.
Якщо насінинки опуклі, то полуниця, швидше за все, не дозріла. А якщо вони розташовані в «ямці» і далеко одна від одної, то ягідка стигла.
Аромат у стиглої полуниці сильний та приємний. Ягоди, які пахнуть невиразно, — недозрілі. А якщо аромату немає взагалі, полуниця, найімовірніше, вирощена з нітратами.
Зверніть також увагу на тару, в якій зберігалася полуниця до покупки. Якщо плоди обробляють, то вони не будуть виділяти сік. Натуральна полуниця залишає сліди соку на коробці, де зберігалася.
Якщо сік не утворився й після миття ягоди, необхідно бути обережними, оскільки швидше за все, перед вами оброблений продукт або генетично модифікований.
Запідозрити надлишок нітратів (понад 100 мг/кг) можна в полуницях, якщо:
Проте, навіть натуральні ягоди не завжди є безпечними. Тому перед вживанням полуниці її потрібно ретельно мити, навіть якщо ягоди виглядають чистими. Це позбавить їх збудників хвороб та зменшить кількість пестицидів.
Уляна Супрун зазначає, що найкраща науково обґрунтована порада — залити ягоди водою з содою (10 г на 1 літр), залишити на 10 хвилин і відкинути через друшляк.
Сподіваємося: поради експертів стануть вам у нагоді. Смакуйте якісну полуницю і будьте здорові!