Контроль безпечності харчових продуктів

Загальним зобов’язанням ФГ «ЕКО БЕРРІ» є контроль безпечності харчових продуктів та процесів, за які підприємство відповідає.

Загальні санітарно-гігієнічні норми ЄС вимагають, щоб виробники на всіх етапах розробляли відповідні процедури на основі принципів аналізу ризиків та критичного контрольного пункту (HACCP), тобто весь бізнес в ланцюжку поставок повинен мати сертифікацію HACCP (або еквівалентну).

Принципи НАССР на практиці:

  • Відповідно до вимог ЄС, продукти харчування, включаючи фрукти та ягоди, повинні бути безпечними для споживання.
  • Ви як оператор харчової промисловості в сфері овочів та фруктів, таких як червона смородина, малина або кавун, повинні запровадити та діяти на основі програм продовольчої безпеки та процедур, заснованих на принципах НАССР. Це включає, наприклад, те, що працівники повинні бути під наглядом та бути проінструктовані та пройти підготовку щодо застосування принципів НАССР.
  • На практиці вам як оператору харчової промисловості необхідно мати процедури, в яких описано, як ваша компанія обробляє фрукти та ягоди, включаючи документацію про ведення обліку процедур.
  • Впровадження принципів НАССР передбачає певну гнучкість (свободу дій), у тому числі для малого бізнесу. Це означає, наприклад, що принципи можуть бути реалізовані залежно від структури та типу вашого бізнесу.

Ягоди повонні бути безпечні для споживання та здоров‘я споживача

Пам’ятайте, що відповідальність за дотримання відповідних вимог до продуктів харчування лежить на імпортері в ЄС, але ваш імпортер в ЄС вимагатиме від вас як оператора харчової галузі в Україні дотримуватися цих заходів.

Ягоди мають бути безпечні для здоров’я споживача та не мають містити забруднювачі в кількості, неприйнятній для здоров’я населення.
Забруднювачі можуть потрапляти в харчові продукти на різних етапах виробництва, пакування, транспортування або також внаслідок забруднення довкілля.