Ігор Князевич: «Ми пропонуємо тільки якісний продукт європейського рівня!»

Керівник ФГ «Еко Беррі», Ігор Князевич поділився секретом успіху свого господарства та розповів з чого все починалося.

Фермерське господарство

Задум створення ягідної ферми виник у нас досить давно. Ми точно знали, що хочемо і будемо вирощувати тільки чисті та органічні продукти. Ми прагнули добитися того, щоб від нашого виробництва була максимальна користь: і людям, і навколишньому середовищу. Шлях від мрії до реалізації тривав три роки й ми успішно зареєстрували свою справу 5 травня 2017 року під назвою: ФГ «Еко Беррі».

Сьогодні ФГ «Еко Беррі» охоплює територію площею у 300 га, з них 130 га вже засаджено різноманітними ягодами та фруктами.

Підприємство спеціалізується на вирощуванні таких ягід:

  • Осіння малина;
  • Літня малина;
  • Чорна смородина;
  • Порічка;
  • Садова полуниця;
  • Ожина;
  • Жимолость.

Великий акцент зроблено на суницю садову, а також на малину літню та осінню. Під ці культури відведено найбільшу площу господарства.

Еко Беррі

– Як закладались ділянки?

– Все розпочинається з лабораторного аналізу грунту. Лабораторний аналіз грунту каже нам чи можна вирощувати дану культуру на цій ділянці землі. Першочергово відбираються зразки грунту і направляються в лабораторію. Дальше їх досліджується та приймається рішення на якій глибині знаходяться грунтові води чи достатньо вони глибокі, щоб висаджувати такі ягоди, як малина, ожина, суниця. Якщо фізики дали заключення, що грунтові води знаходяться на глибині (1,5-2м), тоді й (відповідно ) отримується дозвіл, що на даних ділянках можна висаджувати культури.

– Пане Ігорю, розкажіть, як дальше розвивається процес?

– Наступним етапом є аналіз грунту на кислотність. Якщо взяти, доприкладу, суницю садову, то найоптимальніші умови для суниці – це, коли кислотність грунту від 5,5 до 6,5. Якщо кислотність грунту менше pH 5,5 (від 3 до 4 ), то такі грунти не підходять для висадки і вирощування суниці садової, проте ця кислотність оптимальна для лохини. Кислотність нашого грунту для таких культур, як малина, ожина та суниця садова коливається в діапазоні pH 5,5 -7,0.

Ягідна ферма

– Який етап є важливіший: закладка ділянки чи вибір саджанців?

– Ці два процеси між собою взаємопов`язані, адже якісний посадковий матеріал – це запорука успіху. Ми дуже відповідально та скурпульозно підійшли до вибору плодорозсадників. Найперше, що ми зробили – це провели якісний моніторинг всіх плодорозсадників України. В першу чергу ми звертали увагу на сертифікацію того чи іншого підприємства, оскільки розсадники повинні бути легальними й в обов’язково мають сплачувати роялті. Це ті розсадники, які пройшли апробацію всіх рослин. Ще не менш важливою умовою від нас було те, аби плодорозсадники на ринку вже були з певним досвідом та позитивною репутацією.

Чи вдалося знайти на українському ринку щось гідне та варте уваги?

– Так, безперечно! Ми ретельно вивчили український ринок й дійшли до висновку, що сміливо можемо покластися на надійну репутацію із багаторічним досвідом розсадників Розетта агро та Фрутек. Щоб здійснити свій вибір нам довелося зануритися у питання стосовно того, куди саме і на які господарства плодорозсадники продавали свої саджанці. Це дало нам змогу зробити об`їзд даних господарств. Дослідити їх та побачити, як поводить себе посадковий матеріал з того чи іншого розсадника. На вибір плодорозсадника ми тратили роки, адже також звертали увагу на те, як рослини почувають себе на 2-ий, а то й на 5-ий рік висадки. Це все відбувалося не даремно, адже опісля ми прийняли своє надважливе рішення, в якому саме плодорозсаднику купувати посадковий матеріал.

– Який був Ваш подальший крок?

– Наступним кроком після закупівлі якісного посадкового матеріалу – це його висадка. Якщо (до прикладу ) говорити про суницю садову, то спершу на ділянці повинна висіватись проміжна культура. Це може бути ріпак чи гірчиця. Тобто така рослина, яка затишковується. Якщо простіше, то це такий попередній обробіток грунту перед висадкою головної рослини. Наш грунт готувався ще з осені. Заряджався мікро – та макроелементами. Восени ми проводили глибоке рихлення грунту, а навесні – дискування, культивація, фрезування, нарізання грядів, які застелялися спеціальною плівкою. Ширина гряда має 60 см, а висота – 25 см. Після цього вже на цій гряді вручну ми висаджували рослини.

Полуниця

– У Вас не було думки, що рослини по якійсь причині не приживуться?

– Ні, адже всі саджанці, які купувалися в плодорозсадниках були із закритою кореневою системою. Що це означає!? Що ймовірність приживання практично 100%. Також якість росту значно збільшується у порівнянні з відкритою кореневою системою. Всі рослини, які посаджені у нашому господарстві висадженні під зрошення. Кожна рослина в момент посухи або недостачі води отримує полив. В нас стоять спеціальні датчики, які контролюють забезпеченість рослини вологою і як тільки датчик говорить про те, що не вистачає вологи, ми обов`язково проводимо полив. Також мікро – та макроелементи, якими ми насичуємо грунт перед висадкою саджанців. Зокрема, якщо ми говоримо про проміжну культуру, то це органічні залишки. Коли ми прибиваємо її дисками, то цим самим і збагачуємо грунт органічними речовинами. Восени ми вносимо ще додатково мінеральні добрива для збагачення поживності грунту. Відповідно, впродовж цілого сезону ми маємо можливість вносити такі елементи, як бор, цинк. Ці всі мікроелементи ми додаємо безпосередньо в капельку. Розчиняємо їх у воді і вона вже несе в собі всі ці мікроелементи.

– Що ще відіграє важливу роль на господарстві?

– Для того щоб підібрати правильну схему висадки саджанців потрібно враховувати й те, якою технікою в майбутньому буде оброблятися дана культура. Якщо говорити про наше господарство, то ми для обробки використовуємо невеликі трактори. Виходячи з цього ми прийняли рішення, що наше міжряддя буде мати 3 м. Якщо використовувати більш широку техніку, то міжряддя можна робити і 4 м.

– Як ще вирощуються у Вас плоди?

Порічка, чорна смородина та малина ремонтантна у нас вирощується органічно. Для цих культур перед закладкою також використовуються виключно органічні добрива. Перед закладкою ми проводимо оприскування і захист від хвороб й шкідників. Використовуємо тільки препарати, які дозволені Органік Стандарт.

– Що саме сьогодні Ви вирощуєте?

– Зараз ми проводимо висадку лохини. Щоб належно її виростити також потрібні спеціальні умови. Вона потребує оптимальну кислотність грунту 4-4,5 pH. Ця рослина живе тільки завдяки цьому, адже на її кореневій системі є такі бактерії, які здатні жити тільки при такій кислотності грунту. Якщо кислотність буде вища, то дана культура не буде рости, а буде себе погано почувати й не буде плодоносити. Для лохини потрібно готувати спеціальну торфо-суміш. Потім вже в цю суміш висаджуємо рослини. Ми використовуємо оригінальні препарати для захисту, які дозволені для використання в Україні. Ці препарати ми закуповуємо у людей, які співпрацюють на пряму із виробниками.

– Ігорю, за Вашими плечима величезний плід роботи! Як сьогодні «почувається» Ваше «Еко Беррі»?

– На сьогодні ФГ «Еко Беррі» орієнтоване на локальний ринок і на європейські. Ми максимально підняли якість наших ягід, щоб гідно представляти їх на європейському ринку. Зокрема, щоб досягти такого високого рівня ми сформували наше виробництво та переробку безпосередньо на самому полі, адже ми зразу працюємо зі свіжою ягодою, після її збору. Цим самим ми знизили до мінімуму час, який затрачається від збору продукції до її обробки. Тобто свіжа ягода з поля поступає одразу на переробку. Наш завод оснащено високопрофесійним та сучасним обладнанням від світових виробників. Ми гарантуємо надійну обробку, заморозку, сортування та фасування продукції безпосередньо на нашому полі, адже до цих процесів ми залучили лідерів серед виробників техніки: OctoFrost, TOMRA (BLIZZARD), UNIMASZ. Також з 2020 року у виробництво ФГ «Еко Беррі» ми впровадили шокову заморозку IQF ( флюїдезаційна шокова заморозка в тунелі OctoFrost ) культивованих та лісових ягід, фруктів й овочів.Тепер ми можемо запропонувати нашим клієнтам якісний продукт європейського рівня.

Господарство сертифіковане, а тому ми маємо можливість вирощувати органічні ягоди відповідно до вимог сертифікатів Organic Standard, HACCP, FSSC 22000. Ми не перестаємо вдосконалюватись та завжди прагнемо задовільнити навіть найвимогливіших клієнтів!