Чорниця та лохина: схожі й такі різні

Чорницями наші пращури назвали ягоди тому, що вони чорного кольору і під час їх збирання чорнять руки. Існує гіпотеза, що саме слово «чорниця» походить від латинського слова «вакса», одним із значень якого є «корова», оскільки деякі види листя чорниці колись використовували на корм цій худобі.

Саме ці фіолетового кольору ягоди застосовували і як рослинний барвник для таврування м’яса.


Як відомо, чорниця (лісова) не входить до списку рослин культурного виробництва і не застосовується для культурного вирощування. Вона здебільшого вимагає «диких» природних умов. Селекційні роботи проводять в основному з лохиною. До речі, тривалий час чорниця й була відома як «європейська лохина», оскільки вони дуже схожі на вигляд, але лохина не вирощувалася в Європі до 30-х років минулого століття. Відрізнити лохину від чорниці можна, розрізавши ягоди навпіл. Лохина має світло-зелену середину, а чорниця – червону або ж фіолетову.

На відміну від чорниці, ягоди лохини ніжніші на смак.

Візуально рослини також відрізняються. Кущі лохини ростуть вищими за чорничні і можуть досягати 1,5 м у висоту. Ягоди на чорничних кущах розташовуються поштучно, а на кущах лохини розташування ягід нагадує грона. За розміром чорничні ягоди трохи менші і мають округлу форму, у той час як ягоди лохини – витягнуті (нагадують за формою плід груші). Їх листя також відрізняється між собою.


Щодо вирощування, то підприємці не бачать сенсу культивувати чорницю, а от лохину вирощують. Серед багатьох правил вирощування основним є те, що рослина ця дуже вибаглива до особливостей ґрунту і дуже хворобливо реагує на порушення кислотно-лужного балансу. Тому при низькому показнику кислотності у ґрунті проводять його підкислення. Ті, хто займається вирощуванням лохини, знають, що її мичкувата коренева система не має достатньо тонких всмоктуючих волосків, але вона обплетена грибними нитками, які виконують роль переносника-постачальника поживних речовин з ґрунту.

Щодо подальших порівнянь, то лохина, на відміну від чорниці, дуже вимоглива до збирання, правил зберігання і транспортування. Для збереження її товарного вигляду свіжі ягоди перевозять у спеціальних рефрижераторах з дотриманням необхідних температурних норм. Ягоди чорниці та лохини зберігають у замороженому, сушеному, консервованому вигляді (вони придатні для компотів та варення).

Можна з упевненістю віддати перевагу одній із цих ягід. Проте, це вже індивідуальний вибір, бо кожна з них має безліч особливостей.

Наша адреса:

Івано-Франківська обл.,

Коломийський р-н.,

с. Тишківці, вул. Незалежності, 68.

Приймальня: +380 (096) 160 26 26; +380 (099) 689 47 77