Агроном-консультант ФГ «Еко Беррі» Олександр Замойський поділився досвідом вирощування органічної продукції в Україні, напрацьованими ФГ «Еко Беррі»

Під час бізнес-туру в рамках IV національного конгресу «Ягідництво та кооперація – 2021» агроном-консультант ФГ «Еко Беррі» Олександр Замойський поділився досвідом вирощування органічної продукції в Україні, напрацьованимиФГ «Еко Беррі».

Фермерське господарство «Еко Беррі» розташоване в селі Тишківці Івано-Франківської області. Сьогодні загальні площі насаджень тут становлять понад 300 га, з них 130 га вже засаджено такими ягодами, як малина, смородина, суниця садова, жимолость, лохина і ожина. Господарство сертифіковане за стандартами Organic Standard, HACCP та FSSC 22000.

Зараз в «Еко Беррі» працюють з різними сортами суниці садової, зокрема, «Клер», «Полка», «Румба», «Летиція», «Діпред». За словами Олександра Замойського, кращу врожайність цього року показав сорт «Румба», гіршу – «Летиція». Всі сорти були посаджені у 2018 році, тобто це був третій рік плодоношення. Олександр Замойський зазначив, що оптимальні сорти в умовах виробництва органічної ягоди – «Хоней» і «Румба».

Так, «Хоней» – популярний сорт, який дає високі врожаї солодких ягід. Зате «Румба» – великоплідна садова суниця голландського походження, кущі якої плодоносять впродовж всього періоду дозрівання.

 

«У цьому році у нас не було проблем з «Румба», хоча я знаю, що багато фермерських ягідних господарств скаржилися на фітофторознну гниль, оскільки ця хвороба з’являється, коли є коливання температури. А в цьому році погода дивувала нас перепадами «настрою».

Можна ще працювати з «Полка», але цей сорт має проблему – плямистості, які можна усунути мідним купоросом. Вона як «Хоней» – робоча конячка, яка дає хороший урожай», – розповів агроном-консультант ФГ «Еко Беррі».

Олександр Замойський зазначає, що важливу роль відіграє також і те, які культури вирощувалися на ділянці до суниці садової. Кращими попередниками для ягоди є бобові, гірчиця, озиме жито і гречка як сидерат, адже саме сидерати захищають і відновлюють ґрунт.

Правильне запилення, вибір посадкового матеріалу і збору врожаю повинні бути в центрі уваги ягідника

Олександр Замойський торкнувся і теми запилення ягоди, зазначивши, що деякі фермери економлять, замінюючи джмелів бджолами, але цього не варто робити, так як джмелі більш працелюбні і мають велику поверхню узлісся. Звичайно, джмелі дорожчі, але сформовані завдяки їм ягоди будуть більшими і якіснішими.

Зараз в господарстві розміщені бджолині вулики в кількості одної одиниці на гектар

«Бджоли живуть до трьох місяців. Їх треба заводити до того, як цвіте ділянка, тому що вони повинні прижитися, освоїти територію.», – зазначив агроном-консультант «Еко Беррі».

Що стосується вибору саджанців, то, за словами агронома, він починається з вибору розплідників

«Плантації малини, ожини та чорниці закладалися саджанцями із закритою кореневою системою. Цей матеріал має більш високу ціну, ніж саджанці з відкритим коренем, проте забезпечує майже ідеальну приживлюваність на полі. Ми вивчили український ринок і зрозуміли, що можемо покластися на продукцію розплідників «Розетта Агро» і «ФруТек».

«Органіка має великі ризики: тут немає можливості ні живити, ні захистити. Звичайно, це все впливає на врожайність. У нас врожайність 5-7 тонн з 1 га», – розповів експерт.

Всі ягоди, як для ринку, так і для потреб власної заморозки в «Еко Беррі збираються вручну. Однак обрані сорти і схеми посадки дозволять при необхідності в майбутньому частково перейти на механізоване збирання ягід для переробки. Тому сьогодні підприємство шукає оптимальні комбайни для механічного збору малини. Площа насаджень малини – 15 га.

Власний переробний завод господарства розміщений на самому полі й це дозволяє «Еко Беррі» здійснювати переробку ягід відразу після їх збору.

Агроном також підкреслив, що всі рослини в господарстві «Еко Беррі» висаджені під зрошення. Таким чином, кожна рослина в момент посухи або нестачі води отримує полив. «Накопичувач води з річки, який потрапляє в басейн. Якщо вода зі свердловини, то вона дуже часто буває з високим вмістом солей, тоді починаються проблеми. Але звичайно, відкриті водойми – це величезна перевага для кожного фермерського господарства », – підкреслив Олександр Замойський.

Перевагою компанії є і те, що їх завод по переробці знаходиться на головному полі. Це дає можливість скоротити транспортування і працювати зі свіжою ягодою відразу після збору.

З 2020 року в виробничому процесі «Еко Беррі» впроваджена шокова заморозка IQF (флюідезаціонная шокова заморозка в тунелі OctoFrost) культивованих і лісових ягід, фруктів і овочів.

Технологія шокової заморозки, за словами Олександра Замойського, дозволяє зберегти якість свіжого продукту. Крім того, термін зберігання швидкозаморожених продуктів вищий, ніж продуктів, заморожених в звичайних камерах.

«Однак для заморожування необхідна тільки якісна ягода без гнилі, цвілі і пошкоджень. Після заморожування ягода проходить процес калібрування і сортування», – зазначає Олександр Замойський, додаючи, що вся продукція« Еко Беррі »проходить лабораторні дослідження на наявність пестицидів, радіонуклідів та важких металів.

Інтерв‘ю для EastFruit.