Чорна та червона смородини невибагливі стосовно вирощування, але якщо нехтувати елементарним агротехнічним доглядом за цими культурами або виконувати його неправильно, щедрий урожай смачних й корисних ягід залишиться тільки в мріях.
Багато початківці віддають перевагу сортам смородини, котрі виведені в країнах західної Європи, керуючись принципом «закордонний – значить краще». Насправді це не так. Зразки смородини отримані в вітчизняних селекційних розплідниках будуть в рази кращими, адже саме вони відмінно будуть справлятися із «місцевими» кліматичними контрастами.
Сила саджанця визначається не довжиною його пагонів, а розвиненістю кореневої системи – чим вона міцніша, тим краща. Гілки після посадки коротко обрізають – вони лише побічно впливають на життєздатність куща. Надійний спосіб не побачити влітку грон на гілках – вибрати або купити саджанці з довгими пагонами й чахлими корінням.
Якщо кущ посаджений в затіненому місці, то домогтися високої родючості буде вкрай складно. Ідеальні умови для цієї культури – простір, помірне освітлення сонцем та оптимальний водний баланс грунту.
Для профілактики багато садівників на початку весни обробляють чагарники крутим окропом. Користі цей метод не приносить ніякої, а тільки шкоду – рослини отримують сильний опік.
Правильне рішення – обробка плантації спеціальними перевіреними препаратами.
Одні вважають, що смородину зовсім не потрібно поливати, інші думають, що чим більше поливів, тим більше буде ягід.
За сезон червону смородину необхідно полити мінімум 3 рази з розрахунку 1-2 відра на кущ: перший раз – у фазі росту ягід, другий – після збору ягід, третій – в серпні-вересні перед підготовкою до зимівлі. Чорна смородина більш вологолюбна. При дотриманні аналогічної кратності поливів для неї збільшують норму до 4-5 відер на 1 кв.м.
Сподіваємось, що ви прислухаєтесь до наших порад і кожного сезону ваші кущі смородини будуть давати багатий урожай.